Retseptid kalast. Nii head kui halvad
- oinz
-
Teema autor
- POLE LEHEL
- KP admin ja moderaator
-
- Postitusi: 114
- Tänatud: 26
- E-poe punkte: 48.00
Kuna ise ju ilmselgelt kala püüda ei oska, siis las naine toob turult ühe priske linaski. Las ta paneb sinna sisse igasugu maitsvaid asju: majoneesi ja tomateid ja pipart ja muid maitseaineid ja kurat teab veel mida. Las linask olla 40 minutit ahjus. Võta kala välja ja jaota taldrikutele. Tõsta kala uuesti tagasi ja viska koos ahjuplaadiga minema!!!! Sest egas naine ju ei kuula, et linaskit on targem rohke võiga praadida. Too ahju variant maitses nagu Tsernobõlist pärit moskvits 412-e sisekumm. Linaski õige valmistamise retsepti avalikustamise jätan kasutaja Egertum õlule, kes suutis soomes 7,5 promillise joobega linaski mäkaiveri noaga ära fileerida ja panni peal söödavaks muuta. Seal juures veel ennast vigastamata. Vot on meees!!!!!
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- hannes
-
- POLE LEHEL
- Administraator
-
- Postitusi: 1062
- Tänatud: 324
- E-poe punkte: 647.00
1) fileerin forelli ära ja lõikan viiludeks.
2) segan kokku sellise möksi, mis sisaldab: 2 supilusikatäit sidrunimahla, 1 supilusikatäis oliiviõli, natuke riivitud sidrunikoort, tilli, veidi suhkrut ja loomulikult soola-pipart. Sool on selle värgenduse juures ilmselt see kõige olulisem komponent.
3) määrin forellilõigud möksiga kokku ja lasen minimaalselt 10h külmkapis kahe taldriku vahel seista.
4) panen lõigud saia peale, söön, naudin. Vahel luban pitsi hundijalavett ka kõrvale.
Neelud hakkasid praegu käima, peab end vist varsti jõekaretkele sättima..

Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- Askokr12
-
- POLE LEHEL
- Tegija
-
- Postitusi: 44
- Tänatud: 4
- E-poe punkte: 1.00

1) võtan sisikonna välja ja pea maha.
2) panen vahele mere soola, sidrunit, majoneesi ja kala maitseainet.
3) seejärel läheb grillile.
4) söön:D
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- raikoj
-
- POLE LEHEL
- Vana kala
-
- Postitusi: 247
- Tänatud: 136
- E-poe punkte: 121.00
Sobib väiksemate ahvenate valmistamiseks. Eemaldad ahvenalt sisikonna; soomused ja pea jätad alles. Paned kõhuõõnde normaalselt soola ja tüki võid. Tõmbad ahvenale märja lõngaga paar tiiru peale, et kõht alguses kinni püsiks. Viskad tuliste süte peale, korra võib keerata, lõng peaks natuke vastu pidama. Kala söestub küll väljast ära, aga seest jääb mahlane. Saab süüa nagu lõkkekartulit.
Lugesin seda retsepti pea 100 aastat tagasi ilmunud memuaaridest, kus kirjeldati Soomaa kalatrippi ja seda kohaliku kalagiidi ahvena valmistamisõpetust. Retsept ise on vähemalt 150 aastat vana.
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- sipsik777
-
- POLE LEHEL
- Kalastushuviline
-
- Postitusi: 35
- Tänatud: 0
- E-poe punkte: 0.00

Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- fookuspookus
-
- POLE LEHEL
- Kalastushuviline
-
- Postitusi: 10
- Tänatud: 0
- E-poe punkte: 0.00
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- hannes
-
- POLE LEHEL
- Administraator
-
- Postitusi: 1062
- Tänatud: 324
- E-poe punkte: 647.00
Ahjuhaug
1-1,5 kg haugi
1 sidrun
2 sibulat
1 tl valget pipart soola tilli
5-7 väikest tomatit
1 punane paprika
1 kollane paprika
0,5 pudelit Felixi kalakastet
Valmistamine:
Eemalda kala sisikond, lõpused, saba, pea ja soomused, pese voolava vee all ja kuivata. Seejärel hõõru kala seest ja väljast üle sidrunimahla, soola ja valge pipraga, puista sisemusse tilli.
Lase toasoojas 25-35 minutit seista. Seejärel aseta ahjuvormi, kata sibularõngastega. Vabale pinnale pane väikesed tomatid ja paprikalõigud. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 180-200 C umbes 15-20 minutit. Seejärel vala kala üle Felixi kalakastmega ja küpseta sõltuvalt kala suurusest veel 15-20 minutit.
Raputa peale rohelist tilli ja veidi porrut. Serveeri samas vormis. Lisandiks sobib riis.
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- kruks
-
- POLE LEHEL
- Foorumikunn
-
- Postitusi: 82
- Tänatud: 3
- E-poe punkte: 0.00

Praed sibulad klaasjaks, õrnalt lased pannilt läbi ka porgandi (võib ka riivitult), sinna peale 3-4 supilusikatäit (oleneb praetud kala kogusest) head tomatipastat. Siis tõstad kogu kupatuse potti, lisad sinna vett ja lahustad pasta korralikult ära. Ja lisad maitseained (mina panen loorberit, vürtsi, natuke nelki,basiilikut, soola, pipart, äädikat, suhkrut.
Kui tomatikaste enam kuum ei ole, siis laon kalatükid sisse. Kala ei tohi ka päris kuumana sinna panna, muidu võib juhtuda, et lööb paneeringu lahti.
Võib ka soojalt kui ka külmalt süüa.
Jaga ka sina oma retsepti teistega.
Head isu!
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- aapua
-
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
- Postitusi: 542
- Tänatud: 197
- E-poe punkte: 161.00
Kalal soomust maha ei ole vaja võtta, lõikad kalal kõhu lahti, soolikad välja, ja siis selgroo kõrvalt lõikad kala lahti kuni selja nahani. Nii jääb 2 poolt, aga nad on seljanahkapidi kinni. Maitseainesegu sool + pipar + sidrunhape (või sidrun), seda kalale sisse, eriti lahtilõigatud seljaossa, siis kõhuõõnde veel mõned head tükid puhast võid, tsipake peale maitseks oliivõli ja paned kala jälle kokku. Siis kogu kupatus fooliumisse ja sütele või kuuma tuha sisse või söegrillile.
Kala jääb väga mahlane, kui foolium on korralikult suletud. Küpsetada on mõistlik mitte liiga kaua, parem las jääb kala keskelt veidi tooreks - aga see on minu maitse.
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- Wapsik
-
- POLE LEHEL
- Foorumikunn
-
- Postitusi: 133
- Tänatud: 13
- E-poe punkte: 0.00
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- hannes
-
- POLE LEHEL
- Administraator
-
- Postitusi: 1062
- Tänatud: 324
- E-poe punkte: 647.00
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- Mark0
-
- POLE LEHEL
- Foorumikunn
-
- Postitusi: 155
- Tänatud: 4
- E-poe punkte: 0.00
Meie viis ei erine palju teistest, aga sidrunit kasutada ei saa, kui kasutada hapukoort hoopis.
Kala selgroo juurest lapikuks, sibul, tomat, sool pipar, hapukoor ja kõige peale juust. Kala kokku ei voldi vait keerad vooliumisse nii nagu on lapik siis, ca 20-30 min küpsetada, sõltuvalt kala suurusest ja .... head isu !
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- Ronny
-
- POLE LEHEL
- Kalastushuviline
-
- Postitusi: 35
- Tänatud: 1
- E-poe punkte: 0.00

www.upload.ee/image/2262988/IMG075.jpg
www.upload.ee/image/2262989/IMG076.jpg
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- Mark0
-
- POLE LEHEL
- Foorumikunn
-
- Postitusi: 155
- Tänatud: 4
- E-poe punkte: 0.00
Andestust "kala"mehed, aga kui kala tahab küpsemist nii 20 min, siis aedviljad seal nii 45 min.
Ma veelkord vabandan siin teemas, aga ma tõesti ei saanud aru, mis retseptiga eelmises postituses tegu oli ... kas "poolkõvad tomatid ja sibulad kalalõhnaga" ?
Minu tänane grilli välimus:
enam vähem sama retsept mis eelmises postis, ilma juustuta seekord ja yyber hea ikkagi

Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- Wapsik
-
- POLE LEHEL
- Foorumikunn
-
- Postitusi: 133
- Tänatud: 13
- E-poe punkte: 0.00
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- aapua
-
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
- Postitusi: 542
- Tänatud: 197
- E-poe punkte: 161.00
kala fileerisin ära ja eemaldasin ka naha koos soomustega. Filee töötlesin Felixi mango-tšilli kastmega, lisades sellele kastmele veidi oliivõli ja natu-natuke Worcestershire kastet. Sellises marinaadis filee seisis hommikuni, siis läks ümber paneering. Muna nagu muna ikka, ainult jahu või riivsaia asemel kasutasin riivleiba. Mango magusus, tšilli teravus, worcesteri hapusus, pluss loomulikult sool ja must pipar, see kõik kombineerituna kala enda mahedusega ning selle hea praeleiva maitsega... Ütleme nii, et kõlbas süüa küll.
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.