Kalasöödad tainast

Tainas on kalameeste hulgas väga populaarne. Teatud lisandite seguga võib see ligi meelitada isegi mõne röövkala. Sellise söödaga võib püüda ükskõik kust: kas veekogu põhjast, poolest sügavusest või isegi veepinna lähedalt. Taina kokkusegamisel pole fantaasial piire, võib eksperimenteerida igasuguste ainetega, mis pähe tuleb: alustades leivasisust ja lõpetades keeruliste lisanditega, peibutusainete, maitsetugevdajate, värvainetega. Igaüks võib valmistada lugematul hulgal erineva aroomiga söötasid. Võite luua oma retsepti järgi salajase sööda.

Leivasisu

Odav valmistada, kuid väga edukas kalapüügil. Leival tuleb koorik ümbert ära võtta ja leivasisu pudistada veega kaussi, kuhu võib lisada natuke lõhnastajat ja maitseaineid. Kui leib on paisunud, veeretage sellest elastsed kuulikesed. Erinevate peibutusainete kasutamisel saate hulgaliselt mitmesuguste lõhnadega kuulikesi. Tegelikult sobib leivasisu ka ilma igasuguste lisanditeta suurepäraselt.

Maisimaitseline tainas

See on supersööt karpkala ja linaski püügil. Riivsai ja manna segage kausis vahekorras üks ühele, valage juurde konserv maisileent, et saaks valmistada tihke taina. Tainale võib lisada juurde ka purukslitsutud konservmaisi.

tainas-soot

Tainas peenestatud loomasüdamega

Suvel on selline sööt hea turba- ja silmupüügiks, talvel läheb selle peale õnge igasugune valge kala. Põhikomponendid peavad olema peeneteralised ja rasked, et tainas ruttu ei laguneks. Taina valmistamiseks sobivad hästi maisijahu, manna ja jahvatatud kaerahelbed. Taina koostis sõltub suuresti veekogu veevoolu tugevusest, kus te püüda kavatsete. Et tainas saaks sitkem, tuleb sellele lisada kas vett või toorest muna. Lõpuks lisatakse peenestatud loomasüdant või liivrivorsti, mis täidab peibutusaine ülesannet.

Tainas angerja jaoks

Jah, isegi angerjat võib tainaga püüda! Sellise taina valmistamiseks läheb vaja riivsaia, kalamarja või kala, asja ajavad ära ka ussid. Kõigepealt valmistatakse peibutuspuder. Selle valmistamiseks oleks mõistlik ära oodata, kuni pere naissugu on kõrvaltuppa läinud, vastasel juhul ei kannata nad teie tegevust välja. Peibutuspudru valmistamiseks on vaja mikseriga kalamari, kala või ussid ühtlaseks vahutavaks massiks segada. Kui kala ei taha puruneda, võib teda enne natuke keeta. Saadud massi segage riivsai, kuni saate ühtlase tugeva taina.

 

Üks võimalik viis tainast sööda valmistamiseks (inglise keeles)

Natuke taina rakendusest

Tainaga püügil on hea kasutada vedrurakendust. Selle valmistamiseks tuleb võtta jupike peenikest nööri (või niiti) ja kinnitada selle üks ots konksu aasa külge. Teise otsa peab kinnitama vedru (näiteks pastapliiatsi oma), mille ümber tuleb suruda tainakuul.

skeem-3

Nööriga vedrurakendus

Tainas peab olema hästi tihke, et väike kala seda konksult maha ei nügiks. Et selline sööt ei vajuks veekasvude või muda sisse, võib kasutada penoplastist kuulikest. Kuulike aetakse konksu varrele ja selle ümber mähitakse tainas ja konksu otsa pannakse väiksem tainast sööt.

Liinile kinnitakse ka tina. Tina asukoht liinil määrab ära sööda kauguse veekogu põhjast. Konksu ots võib välja jääda, reeglina see võttu ei mõjuta.

skeem-4


Nagu ülemiselt parempoolselt jooniselt näha, võib vedru olla ka konksu küljes. Poes on mõnikord müügil spetsiaalseid vedrustatud konkse tainaga püügiks. Tänu vedrule püsib tainas palju paremini konksu otsas. Kui sellist konksu ei õnnestu osta, siis on seda üsna lihtne ka ise valmistada.

vedrukonksud

Edukat katsetamist!



Algallikas: ajakiri "Fish"

Kalaportaal, 2013

Loetud 11201 korda