Alates 01.05.2022 on foorum vaid lugemiseks. Selleks on peamiselt kaks põhjust: portaal "kolis ümber" platvormi viimasele versioonile, kuid kahjuks pole veel välja lastud foorumi komponendi töövalmis versiooni ning eesti keelset tõlget. Samuti on viimastel aastatel olnud probleemid spämmijatega, kes murravad läbi ka spämmikaitsest.

  • Aitäh 11000 foorumipostituse eest ning loodetavasti kohtume uuesti tulevikus!

Väljapüügi piirang ja ülemmõõt

More
3 years 5 months ago #11306 by nipi
Nagu teada, on grupp seltsimehi koos kogu maailma progressiivse inimkonnaga otsustanud piirata liikide väljapüüki ja üritavad kehtestada ka ülemmõõtu millega mõned arenenud riigid paiguti mängivad.See kõik ootab ministri allkirja.

Jõeforelli väljapüügi limiidiks on pandud 2 tk. No olgu sellega kuidas on- nõuka ajal olid olud paremad, ja limiidiks oli esmalt 3, seejärel 4 isendit.

Aga esitame järgmised küsimused:

Kas tõesti on see vahendiks, mille abil tahetakse midagi paremaks muuta, või tuleb keskenduda hoopis teistele probleemidele, nagu vee kvaliteedi parandamine, kaldavööndi kaitse lageraie vastu, väljapüügi kompenseerimine, kudealade loomine ja nende reeglipärane hooldamine? Ühesõnaga- adekvaatne majandusmudel?

Sama grupp seltsimehi, kes ilmselgelt ei hiilga ei oma teadmiste, keelteoskuse ega analüüsivõimega, on leidnud ka et praegune jõeforelli alammõõt on jõeforellile sobiv. Samas on ju igale mõtlevale inimesele selge, et terves maailmas ei leidu jõeforellile sellist alammõõtu nagu Eestis kehtib! See on kehtinud juba aastaid. Ja kas sellest on midagi paremaks muutunud? Vastus on eitav. Jõeforelli asualad jõgedes kahanevad endiselt. Nüüdseks on ta kadunud näiteks Esna ja Pärnu jõgedest, ja isegi kui näiteks Esnas mingil määral tõusevad kalad kudemagi, järelkasvu märgata ei ole. Sama lugu on Pärnu jõega. Järelikult on probleemid mujal. Ülemmõõdust ma ei hakka rääkimagi- see on liiga jabur idee ja viib taas lõhkise küna ette, sest liigne püügisurve paarile aastakäigule viib populatsiooni tasakaalust välja. See et seda kusagil rakendatakse, lähtub sealsetest kohapealsetest oludest ja on tuletatud hetkeseisust ja analüüsist. Eestis seda tehtud ei ole. Lihtsalt suudeti kusagil paarist võõrkeelsest sõnast aru saada ja kohe tekkis ahhaa-elamus- "teeme meie ka!" Totrus.
More
3 years 5 months ago #11307 by Jeekim
nipi:...kudealade loomine ja nende reeglipärane hooldamine?
Viimati jõe ääres kudemist vaatamas olin üleeile. Üle poole kunagistest 40-50 aasta tagustest headest kudealadest on kaetud paksu settekihiga ja pole kaladele enam sobivad.
Vahest harva Lapimaal käies on olnud võimalik imetleda ka ilusaid kudealasid jõgedel, mis asuvad väljaspool agraarpiirkonda.

More
3 years 5 months ago #11308 by nipi
No just.Ja selle taga on veekvaliteedi halvenemine ja kraavitamine. Ja pole haldajat, kes vee ja kala eest seisaks. Tulemuseks ongi et näiliselt kala võib ju kudeda, aga järelkasv on väga nadi
More
3 years 5 months ago #11309 by nipi
Ja ega siin muud ei jää kui vastu kevadet kui need koroonapiirangud on lakanud, kutsun Paidesse konverentsi kokku seal saab suud puhtaks rääkida. Nii see olukord enam kesta ei või
Time to create page: 0.223 seconds
Powered by Kunena Forum