Alates 01.05.2022 on foorum vaid lugemiseks. Selleks on peamiselt kaks põhjust: portaal "kolis ümber" platvormi viimasele versioonile, kuid kahjuks pole veel välja lastud foorumi komponendi töövalmis versiooni ning eesti keelset tõlget. Samuti on viimastel aastatel olnud probleemid spämmijatega, kes murravad läbi ka spämmikaitsest.

  • Aitäh 11000 foorumipostituse eest ning loodetavasti kohtume uuesti tulevikus!

Kummilantide rakendamine haugipüügiks - stingerid, otsakruvid ja kõik muu

More
6 years 8 months ago - 5 years 6 months ago #9284 by hannes
Eestis veel suhteliselt tundmatu teema, kuid välismaal on ülipopiks saanud suuremate (alates ca 15 cm) kummilantide rakendamine spetsiaalsete "vidinatega". Nendeks vidinateks on näiteks:

- stingerid
- otsakruvid
- piigid (spikes)
- kõrinakapslid
- lisaraskused

Lisaks ka veel valmisrakendused ja rohuvabad konksud raskusega ja ilma.

Võib tekkida küsimus, et miks seda kõike vaja on :) Esiteks, kui lähtuda sellest, et suurt kala püüa suure landiga, siis ega suurt kummilanti tavalise jigipeaga väga ei rakenda (muideks, suuri kummilante haaravad meelsasti ka väiksemad haugid). Lisaks on need rakendused nii nutikad, et kala haaramisel tuleb rakendus landi küljest lahti - see vähendab äraminekuid ning haug ei tee lanti hammastega katki. Ja üldiselt kipuvad kalad väga hästi nende rakenduste külge kinni jääma.

Üks suvaline netist leitud pilt, et oleks üldse aimu, millest jutt käib:



Siin on tegemist valmisrakendusega, mille puhul pole muud, kui see lihtsalt pakist välja võtta ja landi külge kinnnitada. Äärmiselt kiire ja lihtne variant.

Siin on sama asi näha illustratiivselt:



Ehk siis see rakendus koosneb otsakruvist, trossidest, konksudest ja piikidest. Kui kala haarab, tulevad piigid landi seest välja nagu siin:



Kala jääb sellise rakenduse külge väga hästi kinni ja ka lant jääb kala hammastest eemale ja ei saa nii palju räsida. Samuti ei teki nö "kangiefekti", kus lant töötab kangina ja võib konksu ise kala suust välja suruda.

Rääkida on siin pikemalt, kuid kõike juttu ei hakkaks ühte postitusse panema, nii et arutleks teemat tulevikus edasi. Tagasiside ja küsimused on teretulnud!
Attachments:
Last edit: 5 years 6 months ago by hannes.
More
6 years 8 months ago #9285 by Vertu
Üks lihtne toimiv maaka varjant on selline et vanal jigipeal konks ära lõigata, nii et tinapea külge jääb paar cm traatpulka alles. Lükkad selle jigisse, jigipea aasa külge kahtepidi avatav landilõks, lõksu külge kolmik. Kolmiku üks haru jigi selga suruda ja korras. Kaks konksuharu haagivad ja hoiavad kala paremini kui tavaline 1 haruga jigipea.
The following user(s) said Thank You: hannes

More
6 years 8 months ago - 6 years 8 months ago #9314 by hannes
Esimeses postituses oli juttu valmisrakendusest, mis kalamehe elu eriti lihtsaks teeb - vaja vaid pakist välja võtta ja landi külge kruvida.

Teine variant on kasutada stingereid, ehk kolmikkonksuga trosse:



Stingerid peavad olema paraja pikkusega. Otsakruvi külge võib kinnitada vaid ühe stingeri, kuid kaks stingerit suurendavad kala kinnijäämise võimalust. Pikem stinger kinnitatakse kummilandi kõhu alla või seljale. Lühem stinger pea juurde, sest tihti haarab kala lanti peast.

Stingerid tuleks kinnitada nii, et mõlemad kolmikud oleksid võimalikult ühel joonel, muidu võib hakata lant valesti mängima või lausa pöörlema.



(Vahemärkus ülaloleva pildi kohta: mina isiklikult tagumist stingerit nii kaugele ei paigaldaks - sellel kummilandil on konks saba küljes, seega võib ta hakata landi mängu rikkuma).

Kolmiku ühe konksuharu võib suruda kummilandi sisse. Tehakse ka selliseid valmisstingereid, kus kolmiku üks konksuharu on sirge, et seda saaks paremini landi sisse kinnitada:



Kuid võimalik on konksud ka rippuma jätta. Sel juhul tulevad mängu piigid (ingl. k. spikes). Piik on selline asi:



Piigiga surutakse stinger kummilandi sisse. Kui kala on otsas, tuleb tross koos piigiga jällegi landi seest välja ja jääb landist eemale.



Väga levinud on kasutada piike ja ikkagi üks koksuharu ka landi sisse suruda. Kui hoolikalt vaadata, siis sama variant on kasutusel ka ülaloleval sinaka kummilandiga pildil. Eeldatavasti vähendab see landi takerdumist taimestiku külge. Lisaks kipuvad piigid ajapikku landi sees liikuma (põhiliselt kinnijäämistega) ja piigi kinnitused võivad "ära väsida" - siis on konksuhaaraga lisakinnitus abiks.

Kuna haugipüügil on tross ka landi ja nööri/tamiili vahel, siis mina olen stingeri ja otsakruvi ühendanud omavahel trossi küljes oleva landilõksuga:



Kel ise meisterdada meeldib, siis kaubanduses müüakse trossimaterjale, kolmikuid, rõngaid, hülsse - nendega saab ise paraja pikkusega stingereid valmistada.
Last edit: 6 years 8 months ago by hannes.
The following user(s) said Thank You: Karlil, raulj
More
6 years 7 months ago #9377 by JimBob
Aga raskused?
Ühelgi õpetusel pole midagi raskuste kohta, kas neid siis ei kasutata või siis tšeburaška tüüpi otsakruvil?
More
6 years 7 months ago #9378 by Karlil
Raskuse rakendamiseks on palju erinevaid variante. Ise olen kasutanud raskusega kruvi, kruviga raskust, mida saab endale sobivasse kohta lisada, klambriga tina, mille lisad landilõksule ja piigid, mille saab landi sisse suruda.



Attachments:
The following user(s) said Thank You: hannes, Foreman, JimBob, raulj
More
6 years 7 months ago - 6 years 7 months ago #9379 by Karlil
Eelnevatele lisaks veel ühe hea raskuse lisamise variandi. Owner Beast konksud, mida kasutatakse rohuvaba lahenduse jaoks. Ma soovitaks pigem kasutada raskusega mudelit, sest see aitab paremini lanti tasakaalustada ja kerides ei hakka lant rullima.


Kasutanud ei ole, aga välismaal müüakse kruviga Tšeburaškasid, mis on meie poodides leiduvast kaubast tiba suuremad.

Samuti kasutatakse sukelduva keelega kruvisid:


Kummailantidele saab veel igasugu huvitavaid vidinaid juurde lisada, nt erinevad keerlevad ja pöörlevad labad:

Last edit: 6 years 7 months ago by Karlil.
The following user(s) said Thank You: hannes, Foreman, JimBob, raulj
Time to create page: 0.344 seconds
Powered by Kunena Forum