Pärnu jõele vesi peale!
- nipi
-
Teema autor
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
- Tänatud: 35
- E-poe punkte: 776.00
Palun Sisene või Loo konto ,et liituda vestlusega.
- nipi
-
Teema autor
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
- Alms
-
- POLE LEHEL
- Uudistaja
-
- Tänatud: 1
- E-poe punkte: 18.00
- Svennu
-
- POLE LEHEL
- Vana kala
-
- Tänatud: 156
- E-poe punkte: 254.00
Merikat kuulu järgi aga tõesti väga kehvasti tulnud viimased aastad. Seda siis nende meeste juttude järgi, kes paisust allpool püüdnud, Sindi linna all ja veelgi allpool. Lõhet ikka saadi ja täitsa arvestatavalt. Eks kala ongi nüüd laiali. Jõgikond on väga suur ja kala hajub laiali. Loodetavasti merika olukord ka siinpool nüüd paraneb vaikselt. Eeldused on ju justkui loodud selleks. Merika ja lõhe osas räägin sellest, mida kuulnud/näinud. Ise neid kalu ei püüa ja seega vahetu info puudub.
Mõnes osas võin seltsimees nipiga nõustuda - on asju, mis vajaksid tähelepanu aga suures plaanis on suur pilt ikkagi hea. Eestlane ei ole mitte kunagi varem elanud nii hästi kui praegu. Isegi, kui nõuka ajal neid mürke vette lastigi vähem, siis seda aega vist keegi meist päriselt tagasi ei igatse...
- nipi
-
Teema autor
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
- nipi
-
Teema autor
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
- nipi
-
Teema autor
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
www.maheklubi.ee/upload/Editor/Nitraadid%20ja%20pestitsiidijäägid%20vees_25_10_2017.pdf
- wingsuit
-
- POLE LEHEL
- Foorumikunn
-
- Tänatud: 51
- E-poe punkte: 55.00
nipi kirjutas: Ja mis meriforelli puutub, siis põhjarannikul on neid varusid oluliselt täiendatud asustamise teel,20 000 maimu aastas, hr. Laurent suutis siin tõesti midagi ära teha.Nüüd on need tööd seiskunud ja ees ootab uus langus, kuni kisa jälle taevani tõuseb ja midagi ette võetakse.
hr Laurent on nüüd küll viimane tegelane, keda meriforelli asustamise osas tänada - tema lihtsalt hoolitses, nagu hea ärimees, enda tuleviku eest. Kuhu jõkke ta asustas? ja mis jõe suue tema mõrdade-võrkudega sügiseti kinni kroogitud on, nagu hiire p**eauk?
Kui vaadata laskujate arvu kasvu Keila, Pirita jt kudeajal valvatavates jõgedes, siis tuleb üsna selgelt välja, kes need tegelased on, kellele meriforellide eest aitäh tuleb öelda. Lõhede eest loomulikult ka, aga need keeravad jõest välja saades kohe nina Poola ja meil harrastaja ridva otsa naljalt ei satu...
- scuba
-
- POLE LEHEL
- Vana kala
-
- Tänatud: 84
- E-poe punkte: 332.00
- Hein
-
- POLE LEHEL
- Foorumikunn
-
- Tänatud: 39
- E-poe punkte: 251.00
- scuba
-
- POLE LEHEL
- Vana kala
-
- Tänatud: 84
- E-poe punkte: 332.00
- Jeekim
-
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
- Tänatud: 179
- E-poe punkte: 644.00
- Svennu
-
- POLE LEHEL
- Vana kala
-
Jõgi oli küll kohati väga kinni kasvanud - vaid üksikud augud, kuhu visata ning palju kohti üldse sellised, kuhu ei saagi visata aga seda enam on kaladel suurem võimalus seal rahus elutseda, sest kalamees sinna ligi ei pääse.
Jõelõigud jagasin ära sedasi, et need väga ei korduks, seega püüdsin läbi päris suure osa jõest ja kokkuvõtteks võin enda kogemusele tuginedes küll öelda, et pole sellel jõekesel häda miskit. Vähemalt pole see pilt kindlasti kohe nii hull, kui siin foorumis maalitud.
- Jeekim
-
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-
- Svennu
-
- POLE LEHEL
- Vana kala
-
Minu püügistaaž ei ole nii pikk, et ma mäletaksin 30-50a taguseid jõgesid. See, et maailm muutub on paratamatu ju. Me ei saa sinna väga palju ära teha. Sel ajal, kui minu vanemad sündisid, oli maailmas... ma ei tea, vast mingi 2-3 miljardit inimest. Kui nende vanemad, siis hmm, äkki miljard? Täna on meid juba ligi 8? Ja see pole mingi eriti pikk aeg ju... Samas süüa me tahame ju? Kust mujalt me toitu saame, kui mitte põldudelt? Võib-olla on vägagi reaalne, et 30-50a pärast olen samasugune kibestunud vanahärra, kes muudkui kiunub, et jõed on tühjad ja vot kus minu noorusajal oli jõgedes alles kala... Samas milline siis see alternatiiv on? Lõpetame põllumajanduse ja jätame pool riiki nälga? Pole justkui mõistlik alternatiiv ju...
Aga kui nüüd esnast rääkida siis antud jõge mäletan ma 5+a tagasi suve teises pooles alati väga kinnikasvanuna. Erinevus tänasega on see, et peaaegu täielikult kadunud on need n.ö suured murumättad, mis jõe peal kasvasid. Varem olid need ikka nii suured, et kohati ulatusid täies ulatuses üle jõe, rääkimata piki jõge kasvamisest. Täna on jões pigem linthein aga sellised murumättad on jäänud väga väikesteks ja üleüldse on neid palju vähem. Kumb parem on, kas lint või taoline mätas - ei oska öelda.
Viimased aastad on olnud aastaringselt üsna veevaesed. Varsti tulevad aastad, kus sajab jällegi keskmiselt rohkem. Ja nii see kõik kordubki. Täna ma ei saa küll kuidagi väita, et jõeforell on kuidagi ohus. Jõgedes on kalu igast aastajärgust. On suuri, sh ka väga suuri, on väikeseid, sh ka väga väikeseid. On jõgesid, mis olid 2-3a tagasi tühjavõitu ja täna üllatavad positiivselt. On jõgesid, kus eelmine aasta tulid parimad saagid ja sel aastal viskas aina nulle sisse.
Ma ei tea... ma arvan, et nii olnud kogu aeg. Aga võibolla ma eksin. Äkki oli varem tõesti nii, et läksid ükskõik mis ajal ükskõik mis jõele ja said 20 võttu ja 8 kilost kaldale. Minu staaži ajal nii pole olnud...
- Jeekim
-
- POLE LEHEL
- Foorumi Guru
-