Foorum

lock Jõeforelli hooaeg 2016

Info
27. aprill 2016 01.07 #8100 sven862
Hahahaha :D Päris hea! :D
Teema on lukustatud.
Info
27. aprill 2016 01.22 #8101 Madis
Skulptuuri tegin võileiva hõbepaberist, varasemalt olen kirju jätnud aga seekord polnud kirjutusvahendit kaasas.
Tonkat uurides on tegemist ikka spets värgiga, isegi number 5 on markeriga peale kirjutatud. Sellest võib kenasti oletada, et vähemalt 5tk neid püügile seatakse. Kurb...
Teema on lukustatud.
Info
27. aprill 2016 10.20 #8102 Varnas
Kohati üpris nutune seis seal tõesti, ise pole õnneks antud jõel ühtegi tonkat ega võrku näinud.
Samas tean üht kohalikku sealt kandist, kelle tuttav uhkustas, kuidas tonkaga 2kg sai.
Teema on lukustatud.
Info
27. aprill 2016 12.28 #8104 scuba
Madis,Sul tundub selle asja peale kätt olema.Tauno Kangro mantli pärimise peale pole mõelnud? :woohoo:
Teema on lukustatud.
Info
02. mai 2016 11.19 #8113 raulj
Käisin ka eile Ahjal, kala vähe ja väiksed nagu eelpool mainitud. Võtsin välja kaks tonkat, olid üksteisest umbes meetri kaugusel. Üks oli vanakooli süsteem mutriga, teine oli vähemalt raatsinud tinaraskuse osta.
Teema on lukustatud.
Info
04. mai 2016 22.31 #8121 Madis
Teema on lukustatud.
Info
07. mai 2016 13.08 #8131 scuba
Imelik kas kalad seal Islandil ei sigi.Vend väitis et suur osa tema saagist moodustavad juba tema poolt tabatud ja märgistatud kalad.Kas tal on kalade selliseks märgistamiseks mingi eriluba.?Tegelikult saaks ka meie forellide kohta niiviisi palju huvitavat teada.
Teema on lukustatud.
Info
09. mai 2016 10.39 - 09. mai 2016 10.50 #8134 Ridiculous
Märgistamise osas tõstatas Scuba minu meelest väga õige küsimuse. Ei ole sealse korraga täpsemalt tutvunud, nii et ei oska öelda, kes ja mis juhul tohib kalu märgistada. Võibolla on see õigus kuidagi seotud sellega, et see tüüp ju ka ütles, et tema otsustada on, kas ta laseb teisi püüdjaid sinna püüdma...

Aga märgistamise osas tahaks tõesti südamele panna, et kuigi see võib tunduda põnev kuidagi oma tagasi lastud kalu märgistada, siis ärge tehke seda! Eriti kalu kuidagi lõikudes. Olen kuulnud nii sabauime kärpimisest (vt nt viimane kalastaja) kui ka rasvauime kärpimisest või äralõikamisest. Kui sabauime kärpimise kahjulik mõju tundub lihtsamini mõistetav, siis rasvauime vajalikkuse osas on vaidlust rohkem olnud (ilmselt ka seetõttu, et osa kalakasvatusi samuti rasvauime ära lõikab). Leidsin siiski millalgi ühe rasvauime kärpimise kahjulikust mõjust rääkiva teadusartikli, mille järelduste tõttu pidin sellest lühikokkuvõtte ka Kalastajasse tegema (panin juurde Kalastaja artikli enam vähem lõpliku drafti, kus viited sees). Pole nüüd hiljem põhjalikumalt uurinud, kas selles osas on uuemat teadust tehtud...

EDIT: ei lase mingil põhjusel pdf-i lisada. Ehk pääseb siitkaudu ligi: s000.tinyupload.com/index.php?file_id=53360322544050345175
Teema on lukustatud.
Info
09. mai 2016 11.05 #8135 ceemic
Elustame teemat...

Märkamatult kätte saabunud "suvi" on käima tõmmanud ka minu lemmik aja hooajast - ööpüügid.
Pime mets ja jõgi kuidagi kutsuvad, mis sest, et öösel veel väga valge just pole.
Üks õhtupoolik saigi leitsakuga läbi metsa allavoolu marsitud, et vastuvoolu püüdes hommikul mugavalt auto juures lõpetada. Vahepeal kiikasin ka jõe äärde, et mõned kontrollvisked teha, ning õnnestus üks alamõõduline selle käigus tagasi lasta.
Õigest kohast püüdma asudes käis veel paar alakat otsas, ning üks kala tegi ka kaks kena keerutust landi taga (selle pärast ma vist forellil üldse käingi :) ).
Siis oli aga jupp maad vaikne olnud, kuniks ~23:05 ajal "ah-teen-veel-viimase-viske-siia-enda-ette-kalda-äärde" käigus väga lähedalt kena kala pinnast hirmsa pauguga vobleri ära võttis, ning siduri kärisedes jõe keskele jeehat tõmbas. Seal ootas teda veest 45-kraadise nurga all väljas puutüvi. Kuidagimoodi õnnestus tal sinna otsa ronida, niiet kui ridva tugevamalt looka tõmbasin, lohises ta mööda seda vette tagasi. Veel mõned lühemad sööstud ja keerutamised, ning sain näpud kukla taha.
Senine hooaja ilusaim kala, ning ka punaseima lihaga (vist ainult kirpvähi dieedil, nagu mao lahkamine näitas).


l43,5 L47,5 1310g
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) selle postituse eest: hannes, STF, Rainer, Ilves, Madis, elmerike, Ridiculous, Foreman, Urmps
Teema on lukustatud.
Info
09. mai 2016 13.55 #8141 Rainer
Eile siis minu üheksas jõekapüük sellel hooajal. Ütleme nii, et seekord oli teisiti, sest kui tavalsiselt on äratus öösel ja püük algab hommikul varavalges, siis eile alustasin püüki umbes kella nelja ajal pärastlõunal. Päike oli veel kõrgel taevas ja ilm oli minu jaoks kõike muud kui "idekas forelliilm"... :silly:
Aga sellegipoolest, olin seda püüki ja just sellist kellaaega juba tegelikult mitmed päevad ette planeerinud ja kohale sõites lootsin ainult ühte - et kedagi ees ei oleks, sest tegu ju ikkagi puhkepäaevaga ja sellise kellaajaga samuti. Õnneks kohale jõudes oli plats puhas!
Ütleme nii, et väga mõnus oli püüda, sest algul sai täitsa lühikeste varukatega olla (kuniks sääsed sööma hakkasid) ja no on ikka kordades mugavam püüda kui hooaja alguses miinuskraadidega.. :lol:

Okei, nüüd siis püügi juurde.. Ega tegelikult palju sellest rääkida pole, sest päike oli kõrgel taevas ja enamustes kohtades siras otse peale, mis ajas forellid peitu. Kus vähegi varjulisem koht oli, seal näitas ennast kala kas pinnas käimisega või leechi togimisega. Togimisi ja pinnas laine tekkitamisi oli tegelikult mitu ja see hoidis ka adreka korralikult üleval. Kätte õnnestus saada tegelikult ainult 1 kala ning õhtupoole, kui päike oli juba madalamal, siis käis veel 2 mõõdukat otsas, kes mõlemad tegid üsnagi korralikku tantsu, aga läksid siis omateed. Päris ägedad on need võtud, kus kala tuleb pinda ja sõna otseses mõttes on vee peal rohkem kui vee all, aga ka otsast minemise võimalus on siis minu meelest suurem. Vähemalt nii on näidanud praktika. Tegelikult ma oleks need 2 kala nagunii tagasi lasknud, sest kala oli juba kotis, aga no käest läbi oleks võinud ju ikka käia. :silly: Õhtupoole kui päike oli madalamal, oli kohe kenasti näha kuidas kala aktiviseerus ja seda just pinnas käimise osas.

Aga see üks kala, kes kätte saada õnnestus oli endalegi üllatuseks päris kobe ja ühtlasi ka minu isiklik jõeforelli rekord. Tuli küllaltki sügavast kohast ja päris jõulised sööstud tegi, üritas ka kalda alla pugeda, aga seda õnnestus vältida ja tegelikult üsna ruttu saingi näpud lõpuste taha. Kala paistis veest isegi suurem ja peas spekuleerisin igasuguste kaalunumbritega (no mis sa teed kui neid suuri nii harva tuleb ja pole harjunud nendega) :lol:
Igatahes mõõtmine ja kaalumine tehtud, palusin looduse käest vabandust ja võtsin kala kotti. Kalal oli väga ilus punane liha ning magu oli pungil täis puruvanasid, kohati tundus et isegi kruusa ja muda, aga no kurat teab mis nende puruvanade söömisega sealt kesta seest kaasa tuleb. :)
Ühe fileepoole soolasin ja hommikul maitses imehästi, teise fileepoole panen õhtul ahju.

L50 1350g





Edu kalavetele!
Lisatud failid:
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) selle postituse eest: hannes, ceemic, STF, Ilves, elmerike, Foreman
Teema on lukustatud.
Info
09. mai 2016 17.13 #8142 STF
STF vastas teemale Jõeforelli hooaeg 2016
Käisin ka eile õhtul üle pika aja küla taga ojal. Kalad olid ikka mujal või oli võtt kehvake. Vaid kolm-neli väikest forelli jäi landi otsa, neist üks tuli vabaks lasta, teised said ise plehku. Proovisin mitut lanti, huvi tekitas üksnes 7 g Tasmanian Devil.

Jõeforell ahju? Proovisin minagi korra, rohkem nii head kala ei raiska. Jõeforelli liha on minu arvates küpsetamiseks liiga õrn, poekala saab ahjus parem. Turovski soovitab jõeforelli aurutada, ise pole proovinud.
Teema on lukustatud.
Info
09. mai 2016 19.04 #8143 Varnas
Algselt oli plaanis eile merele minna, aga kuidagi liiga palav tundus ilm selleks.
Sai otsustatud ühe Harjumaa jõe kasuks, kus korralik dzungel, ehk isegi pildilt ära tuntav. Võtsin enda jaoks uue lõigu, kus varem polnud käinud. Kala oli üpris aktiivne, pinnas küll kedagi käimas ei näinud, aga päris pull oli vaadata, kuidas üks suurem forell ajas madalas mingit väiksemat kala taga. Mõne mõõdu moodi tegelase sain võtma ka, aga seekord kõik said ise lahti, enne kui minu käte vahele jõudsid. Röövikutele ka nähtavasti antud jõgi väga meeldib, sest lisaks 5 tonka kahjutuks tegemisele tuli ka üks mõrd ära lõhkuda. Tuleb vist tihedamini seal käia, röövlitel elu raskemaks teha.

Lisatud failid:
Teema on lukustatud.
Info
09. mai 2016 21.07 #8144 srs
srs vastas teemale Jõeforelli hooaeg 2016
STF, proovi pannil praadida. Filee võiga kuumale pannile, natuke ühelt poolt, natuke teiselt poolt, kuni kenasti krõbe pealt. Siis lase veidi taldrikul järelküpseda. Jääb seest sigahea mahlane ja õrn, pealt krõbe. Nahk muidugi jäta fileerimata.
Teema on lukustatud.
Info
09. mai 2016 22.36 #8145 aapua
stf ja srs - vahest ma isegi seda pattu teen, et seda kala praen. Minu väärastunud maitse jaoks ainult üks variant söödav on: mitte filee, vaid seibid. ca 2 cm paksused seibid, ok poolteist pigem. Tilk sidrunit peale, natsa soola ja kindlasti musta pipart. Pannile puhas või (isegi ülineitsi oliiv jääb lahjaks), pann hästi kuumaks ja seibid pannile. Ühe poole praadimise aeg ca pool minutit, isegi vähem, see oleneb seibi paksusest. Teine pool samuti korraks pannilt läbi ja valmis. Õige tulemus on nagu loomaliha steigil - seest peab asi jääma toores kuni "medium", mahlane. Aga õige on jah see, et looduslik kala on liiga kuiv praadimiseks.
Järgnev(ad) kasutaja(d) tänas(id) selle postituse eest: Joosep
Teema on lukustatud.
Info
10. mai 2016 11.53 - 10. mai 2016 11.56 #8147 Rainer

STF kirjutas: Käisin ka eile õhtul üle pika aja küla taga ojal. Kalad olid ikka mujal või oli võtt kehvake. Vaid kolm-neli väikest forelli jäi landi otsa, neist üks tuli vabaks lasta, teised said ise plehku. Proovisin mitut lanti, huvi tekitas üksnes 7 g Tasmanian Devil.

Jõeforell ahju? Proovisin minagi korra, rohkem nii head kala ei raiska. Jõeforelli liha on minu arvates küpsetamiseks liiga õrn, poekala saab ahjus parem. Turovski soovitab jõeforelli aurutada, ise pole proovinud.


Jep, ahju. Panin fileele soola ja tilli, fooliumisse ja ahju. Ma ei ütleks, et tegemist on raiskamisega, sest mulle meite vete jõeforell sedasi väga maitseb - asi siiski maitses ju. :)
No näiteks... Kuna ma sibulat ei söö, võin ma ju ka öelda, et kui söögi sisse sibulat panna, siis on see toidu raiskamine (sest mina nii ei söö), aga enamus inimesi ju sellega nõus pole, selles pole kahtlustki... :lol:
Aurutamise kohta ei oska lubada, aga kindlasti proovin järgmine kord ära praadimise.
Teema on lukustatud.
Info
10. mai 2016 12.10 #8148 Ilves
Mina ütleks ka selle peale, et pigem on ikka asi kokas, kes kala teeb ja kuidas kellegile endale meeldib rohkem. Olen ise teinud jõekast erinevaid hõrgutisi nii ahjus, pannil kui ka toorelt. Pannil kala tuleb tõsiselt hea. Mina praen kala ainult ühelt poolt, et nahk jääks pärast mõnus krõbe (kui on suurem kala siis olen ka natukene pealt praadinud) Peaasi, et kala üle ei prae ja kala saab pärast praadimist seista. Õige tulemus on siis kui kala lihaskiud tulevad üksteise küljest kenast lahti ja on mahlakad ja läikivad. Ära rikkunud ma pole veel kordagi kala sellistel meetoditel, kuigi ise teen ikka enamasti jõeforellist äkilist, sest nii saab seda kala kõige kauem nautida. Mainin ka veel ära, et ühe korra ei ole küll kõige parem asi tulnud, kui proovisin purki kallerdise sisse teha. Ja see tuli ka sellest, et kala sai liiga kuivaks ja äädikat oleks võinud marinaadis rohkem olla.
Edu kokkamisel ;)
Teema on lukustatud.