Foorum

Retseptid kalast. Nii head kui halvad

Info
28. juuli 2011 11.52 - 04. märts 2012 22.06 #314 oinz
Alustan sellise retseptiga:
Kuna ise ju ilmselgelt kala püüda ei oska, siis las naine toob turult ühe priske linaski. Las ta paneb sinna sisse igasugu maitsvaid asju: majoneesi ja tomateid ja pipart ja muid maitseaineid ja kurat teab veel mida. Las linask olla 40 minutit ahjus. Võta kala välja ja jaota taldrikutele. Tõsta kala uuesti tagasi ja viska koos ahjuplaadiga minema!!!! Sest egas naine ju ei kuula, et linaskit on targem rohke võiga praadida. Too ahju variant maitses nagu Tsernobõlist pärit moskvits 412-e sisekumm. Linaski õige valmistamise retsepti avalikustamise jätan kasutaja Egertum õlule, kes suutis soomes 7,5 promillise joobega linaski mäkaiveri noaga ära fileerida ja panni peal söödavaks muuta. Seal juures veel ennast vigastamata. Vot on meees!!!!!
Info
30. juuli 2011 11.07 #334 hannes
Kui ma hea õnne peale mõne jõeka tabanud olen, siis tavaliselt leiab ta tee laua peale niiviisi:

1) fileerin forelli ära ja lõikan viiludeks.

2) segan kokku sellise möksi, mis sisaldab: 2 supilusikatäit sidrunimahla, 1 supilusikatäis oliiviõli, natuke riivitud sidrunikoort, tilli, veidi suhkrut ja loomulikult soola-pipart. Sool on selle värgenduse juures ilmselt see kõige olulisem komponent.

3) määrin forellilõigud möksiga kokku ja lasen minimaalselt 10h külmkapis kahe taldriku vahel seista.

4) panen lõigud saia peale, söön, naudin. Vahel luban pitsi hundijalavett ka kõrvale.

Neelud hakkasid praegu käima, peab end vist varsti jõekaretkele sättima.. :)
Info
01. august 2011 05.49 #358 Askokr12
:D Ise pole jõekat saand, aga olen ostnud ning teinud seda nii, et

1) võtan sisikonna välja ja pea maha.
2) panen vahele mere soola, sidrunit, majoneesi ja kala maitseainet.
3) seejärel läheb grillile.
4) söön:D
Info
02. august 2011 07.48 - 02. august 2011 07.51 #379 raikoj
Ahven välitingimustes vol. 1

Sobib väiksemate ahvenate valmistamiseks. Eemaldad ahvenalt sisikonna; soomused ja pea jätad alles. Paned kõhuõõnde normaalselt soola ja tüki võid. Tõmbad ahvenale märja lõngaga paar tiiru peale, et kõht alguses kinni püsiks. Viskad tuliste süte peale, korra võib keerata, lõng peaks natuke vastu pidama. Kala söestub küll väljast ära, aga seest jääb mahlane. Saab süüa nagu lõkkekartulit.

Lugesin seda retsepti pea 100 aastat tagasi ilmunud memuaaridest, kus kirjeldati Soomaa kalatrippi ja seda kohaliku kalagiidi ahvena valmistamisõpetust. Retsept ise on vähemalt 150 aastat vana.
Info
03. august 2011 18.55 #384 sipsik777
lihtne retsept mida ise võimalusel teen haugist. fileerin kala ära. fileele panen sidruni viilud peale. lasen tsipa (1 h.) seista külmas. sidruniviilud viskan minema, lisan kalamaiseainet ja praen ära mõlemalt poolt. mulle ja kodustele maitses hästi.:)
Info
05. august 2011 08.22 #391 fookuspookus
sipsik777 retsept on lihtne ja hää,olen seda ise ka teinud. Haugifileed võib ka ahju panna. Paned võid, sidrunimahla, kõvasti riivitud juustu, maitseaineid ja kallad kohvikoorega aeg ajalt üle. Keedad kartulit kõrvale......soovitan!
Info
26. august 2011 17.13 #490 hannes
Sai eile natuke haugi vaaritatud. Päris maitsev tuli. Retsept siis järgmine:

Ahjuhaug


1-1,5 kg haugi

1 sidrun

2 sibulat

1 tl valget pipart soola tilli

5-7 väikest tomatit

1 punane paprika

1 kollane paprika

0,5 pudelit Felixi kalakastet

Valmistamine:

Eemalda kala sisikond, lõpused, saba, pea ja soomused, pese voolava vee all ja kuivata. Seejärel hõõru kala seest ja väljast üle sidrunimahla, soola ja valge pipraga, puista sisemusse tilli.

Lase toasoojas 25-35 minutit seista. Seejärel aseta ahjuvormi, kata sibularõngastega. Vabale pinnale pane väikesed tomatid ja paprikalõigud. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 180-200 C umbes 15-20 minutit. Seejärel vala kala üle Felixi kalakastmega ja küpseta sõltuvalt kala suurusest veel 15-20 minutit.

Raputa peale rohelist tilli ja veidi porrut. Serveeri samas vormis. Lisandiks sobib riis.
Info
25. september 2011 10.23 - 21. märts 2012 10.00 #763 kruks
Kala tomatikastmes.(Y)
Praed sibulad klaasjaks, õrnalt lased pannilt läbi ka porgandi (võib ka riivitult), sinna peale 3-4 supilusikatäit (oleneb praetud kala kogusest) head tomatipastat. Siis tõstad kogu kupatuse potti, lisad sinna vett ja lahustad pasta korralikult ära. Ja lisad maitseained (mina panen loorberit, vürtsi, natuke nelki,basiilikut, soola, pipart, äädikat, suhkrut.
Kui tomatikaste enam kuum ei ole, siis laon kalatükid sisse. Kala ei tohi ka päris kuumana sinna panna, muidu võib juhtuda, et lööb paneeringu lahti.
Võib ka soojalt kui ka külmalt süüa.
Jaga ka sina oma retsepti teistega.
Head isu!
Info
25. september 2011 11.34 - 21. märts 2012 10.00 #764 aapua
Lihtne ja lollikindel variant. Sobib vist kõikide kalade puhul, aga teinud olen nii ahvenat, haugi, lutsu, latikat ja forelli.

Kalal soomust maha ei ole vaja võtta, lõikad kalal kõhu lahti, soolikad välja, ja siis selgroo kõrvalt lõikad kala lahti kuni selja nahani. Nii jääb 2 poolt, aga nad on seljanahkapidi kinni. Maitseainesegu sool + pipar + sidrunhape (või sidrun), seda kalale sisse, eriti lahtilõigatud seljaossa, siis kõhuõõnde veel mõned head tükid puhast võid, tsipake peale maitseks oliivõli ja paned kala jälle kokku. Siis kogu kupatus fooliumisse ja sütele või kuuma tuha sisse või söegrillile.

Kala jääb väga mahlane, kui foolium on korralikult suletud. Küpsetada on mõistlik mitte liiga kaua, parem las jääb kala keskelt veidi tooreks - aga see on minu maitse.
Info
04. märts 2012 19.52 - 21. märts 2012 10.01 #1771 Wapsik
Lõika havi fileest sellised 5-6 cm laiused tükid. Nüüd tõsta need tükid 15x15 cm fooliumile keera fooliumi ääred ülesse nii et tekiks nagu laevuke või midagi sarnast. Nüüd pane kalale üks korralik supilusika täis head võid( mitte margariini) võile pane kukile korralik tilli oks ja raputa peale ka soola ja kellel soovi võib lisada ka siruni sektori.. kui see kõik tehtud siis keera fooliumi ääred üleval kokku aga ära suru alla kokku ... ja nüüd ahju pooleks tunniks 200 kraadi juurde, ahi oleks tiba ette soojendatud. Mu meelest saab parema tulemuse kui kala on enne päeva või 2 külmikus seisnud..
Info
13. märts 2012 09.38 - 21. märts 2012 10.01 #1818 hannes
Pikem jutuke, kuidas kalal olles üks korralik uhhaa valmis keeta: www.kalaportaal.ee/kuidas-valmistada-uhhaad
Info
21. märts 2012 09.53 - 21. märts 2012 10.01 #1869 Mark0
Vist pea iga kala saab fooliumis küpsetada nii ahjus, grillil, kui sütel.
Meie viis ei erine palju teistest, aga sidrunit kasutada ei saa, kui kasutada hapukoort hoopis.
Kala selgroo juurest lapikuks, sibul, tomat, sool pipar, hapukoor ja kõige peale juust. Kala kokku ei voldi vait keerad vooliumisse nii nagu on lapik siis, ca 20-30 min küpsetada, sõltuvalt kala suurusest ja .... head isu !
Info
15. aprill 2012 16.06 #2008 Ronny
Üks hea poissmehe õhtusöök (loe: naine on maal :D ). Kuna kalale pole saanud, ostsin poest külmutatud kalafiiled (hõbeheik). Panin pannile fooliumi, sellele filee, maitseaineid (sidrunipipar, kalamaitseaine, till, sool), siis või viilud, sibula viilud, tomati viilud ja peale veel tükeldataud paprika. ja kuna sibul oli juba kapis kasvama hakanud, raputasin peale rohelist sibulat. 200 kraadisesse eelkuumutatatud ahju pooleks tunniks ja ongi parim õhtusöök(Y)
www.upload.ee/image/2262988/IMG075.jpg
www.upload.ee/image/2262989/IMG076.jpg
Info
15. aprill 2012 21.12 - 16. aprill 2012 00.34 #2010 Mark0
Viimane kuulub rubriiki: "aedviljad kalaga", mitte "kala aedviljadega" ?
Andestust "kala"mehed, aga kui kala tahab küpsemist nii 20 min, siis aedviljad seal nii 45 min.
Ma veelkord vabandan siin teemas, aga ma tõesti ei saanud aru, mis retseptiga eelmises postituses tegu oli ... kas "poolkõvad tomatid ja sibulad kalalõhnaga" ?

Minu tänane grilli välimus:



enam vähem sama retsept mis eelmises postis, ilma juustuta seekord ja yyber hea ikkagi :)
Info
16. aprill 2012 14.27 #2012 Wapsik
Tomati, paprika ja sibula valmimiseks küll pole 45 minutit vaja. 20-25 väga sobiv eelküpsetatud ahju puhul eriti veel...kui näiteks tomatit grillida siis see võtab nii 2-5 minutit ja paprika umbes sama...kirss tomat on kala juurde väga sobiv...